Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tizenháromszoros az elektromos töltőállomások száma

Gazdasági rovat > Pest megye

2021-07-05


elektromos_tank.jpgA hazai utakon egyre több az elektromos gépjármű, és a töltő-infrastruktúra is gyors ütemben bővül. Három éve 108, ma már összesen 1320 töltőoszlop üzemel 183 városban. Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút a töltőhálózat további bővítését és fejlesztését tervezi, melybe most az érintetteket is bevonják online kérdőívük segítségével, amelyet a villanyautósok július 5-ig tölthetnek ki.A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nyilvános elektromos töltőállomásokon 2020-ban összesen 7,1 GWh energiát használtak fel az autósok, mely energiamennyiség 708 579 töltésből tevődött össze. A 2019-es adatokhoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt a töltések száma, és 30 százalékkal a töltésekre fordított energia mennyisége. Mindez tehát jól mutatja, milyen dinamikusan fejlődő területről van szó, ezért a felek célja az országosan egységes elektromosgépjármű-töltési hálózat és az annak fenntartható működését célzó elszámolási, fizetési rendszer kialakítása és üzemeltetése.

A legtöbb töltőoszlop, közel 500 darab, Budapesten található, ezek a legtöbbet használt töltők is, ezt követi Győr és Kecskemét jelenleg 39, illetve 37 darab töltővel.

Ha bárki szeretne hozzájárulni a jövő közlekedési szokásait nagyban meghatározó, most alakuló trendekhez, mindössze 10 perc alatt kitöltheti az online kérdőívet. (Magyar Közút)


Vissza