Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ne válljon áldozattá, védje idős rokonait!

Közélet > Pest megye

2021-06-14


unokazos.jpgBár számos bűnözői csoportot felszámolt a rendőrség, újabb módszerekkel próbálkoznak. Míg korábban készpénzt és ékszereket kértek, most már banki utalásra is megpróbálják rávenni az időseket, akiket a szervezet egyik tagja hívja fel és a rokonának adja ki magát. Legtöbbször azt állítja, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége.Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzi a sértetteket, hogy ő nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítanak, aki átveszi a pénzt, ékszereket. Az utóbbi időkben azonban a bűnözők már arra próbálják rávenni az időseket, hogy ismert pénzküldő hálózatokon keresztül utaljanak el egy meghatározott összeget egy – általában külföldi – bankszámlaszámra. Ha ezt a sértett nem tudja otthonról megtenni, akkor taxit küldenek a lakcímére, ami elviszi egy olyan helyre, ahonnan tud utalni. Olyan eset is előfordult, hogy a bankkártya adatok bediktálását kérik, amivel különböző online tranzakciókat hajtanak végre, jelentős kárt okozva a sértettnek.

A rendőrség 8 tanácsa, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e:
Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt!
se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e!
„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!
Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Beszélgessenek minél többet erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, így kisebb eséllyel csaphatják be őket. Mutassák meg hozzátartozóinak a rendőrségi videókat is, amelyek különböző csalási módszereket dolgoznak fel!

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/idosek-biztonsaga/nem-vagy-az-unokam-nem-versz-at

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/kerdezze-a-szomszedokat

Budaörsi Rendőrkapitányság


Vissza