Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újra áll a Mária-szobor a perbál-budapesti szekérútnál

Közélet > Perbál

2015-10-07


A Pilisi Parkerdő Zrt. területén kiemelten foglalkozik kulturális örökségvédelemmel is. Ezt nemcsak a Magyar Pálos Renddel 2015. szeptember 23-án kötött együttműködés mutatja, hanem a perbáli Mária-szobor felújítása is, melyet október 2-án püspöki áldással, ünnepélyes keretek között adták át.

A perbáli Mária-völgyben közel 150 éve álló szobrot a szájhagyomány szerint egy helyi kéménymester állíttatta hálája jeléül, miután Nagykovácsiból hazafelé, Perbálra tartva szerencsésen túlélt egy vaddisznó-támadást. Az oltalmazó Mária Nagyasszony szobrának azóta is a Pilis és a Budai-hegység találkozásánál fekvő község ad otthont. Az emlékművön azonban nyomot hagyott az idő, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ezért most helyreállították azt, hogy a természetjárók és a zarándokok is régi, méltó pompájában csodálhassák meg. Ezen az úton ugyanis ma már csak az erdészet dolgozói és a túrázók járnak , mivel a Perbált Nagykovácsin keresztül a fővárossal összeköt egykori szekérút  a Pilis Parkerdő forgalomtól elzárt területén fekszik.

A felújításban játszott szerepükért köszönet illette Szemán Pétert, a perbáli erdőterület erdészét. Sax László pilisvörösvári kőfaragót, akivel már a budajenőiek is restauláltattak régi sváb kófaragásokat, s Buchoffer Ferencet, a budajenői német nemzetiségi önkormányzat elnökét.

Az ünnepélyes átadáson Soltész Miklós államtitkár, dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Varga László, Perbál község polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt. Ezt követően a szobrot és a közelben lévő, Meszes-tetői keresztet főtisztelendő Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök áldotta meg.

A Pilis évezredek óta szakrális központ, és a mai napig népszerű zarándokcélpont, a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért az erdőgazdálkodás mellett a szakrális örökség gondozására is nagy figyelmet fordít: a Magyar Pálos Renddel épp a múlt héten kötött hosszú távú együttműködési megállapodást, melynek középpontjában a környezettudatosság, a kulturális és szakrális emlékek megismertetése, megbecsülése és megóvása áll.

forrás: Pilis Parkerdő/Iránytű

fotók: Bánkuti Ákos


Vissza