Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megtagadta az adathordozó átadását

Közélet > Budakeszi

2021-02-09


18_szasz_janos_bpm.jpgFebruár 5-én nyolcórás házkutatást tartottak Szász János rendező budakeszi házában a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi nyomozói, miután a rendező nem adta át számukra a kért anyagokat az ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés, tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése miatt indult nyomozásban.Az azóta tett nyilatkozatokból kitűnik, hogy a büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, és összefügg a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétjét dokumentáló Szász János művészi tevékenységével. A filmrendező és operatőre ott volt a mintegy másfél napig tartó műtétsorozaton, és mozgóképen rögzítette a történteket. A házkutatás során ezeket a nyersanyagokat kérhették a nyomozók Szásztól, aki megtagadta az együttműködést. Ezután következett a nyolcórás kutatás, amikor lefoglalták Szászék összes adathordozóját, mobiltelefonját és számítógépeit.

18_szasz_janos_bpm.jpgA büntetőügyekkel párhuzamosan polgári jogvita zajlik Szász és a bangladesi műtétet szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány között. Az alapítvány és az orvosi misszió karitatív munkáját rendkívül megnehezítő körülmény, hogy az alapítvány, illetve az orvoscsoport a mai napig nem rendelkezik a műtétsorozat során készült filmnyersanyagok teljes terjedelmével, azokat Szász János – erre irányuló korábbi kötelezettségvállalása ellenére – a mai napig nem adta át a szerzői jogi védelemre való hivatkozással, és a meglévő filmnyersanyag bárminemű felhasználását is megtiltotta. Márpedig ezen felvételek meglétéhez az alapítványnak közvetlen joga és jogos érdeke fűződik, az fontos az ikrek orvosi ellátásához és az elvégzett beavatkozások orvosszakmai értékeléséhez, illetve a posztoperatív tudományos munkához egyaránt.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

csokay_MTI_foto_BachMate.jpgCsókay András, a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó idegsebész csoport vezetője szerint viszont az alapítványnak bocsánatot kellene kérni elsősorban a kiszolgáltatott szülőktől, akikkel szemben a nyilatkozat visszavonatása szerinte megalázó, orvoshoz méltatlan cselekedet volt. Szász János gyermekeitől és feleségétől szintén bocsánatot kell kérni, valamint a félrevezetett, munkáját általában kiválóan végző magyar rendőrségtől a történtek miatt.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

forrás: Magyar Nemzet/Fotó: Bach Máté


Vissza